Oljekunskap

Oljornas olika egenskaper

Anis – Lakritsaktig, varm och örtig doft som är slem- och kramplösande vid torr och irriterande hosta.

Apelsin – Är upplyftande, värmande och glädjande. Oljan är mycket bra att använda vintertid, framför allt för oss nordbor som längtar efter solen och känner oss nedstämda under höst och vinter.

Apelsin / Kanel – Apelsin Söt citrusolja som ofta gör folk glada och lätt avslappnade. En olja som används vid stressrelaterade problem och lättare sömnbesvär. Kanel är också en olja som passar bra att använda på vintern då den är värmande. Det är även en stärkande och upplyftande olja.

Avslappnande – Är en blandning av lavendel, rosenträ, apelsin och pomerans. Är du uppe i varv eller bara vill slappna av utan att för den skull bli trött, passar denna olja dig.

Benzoin – Benzoin går under namnet ”den stora tröstaren” för sin förmåga att samla, lugna och värma. Bra att omge sig med  vid spänning, stress och irritation. Har en pudrig och varm vaniljliknande doft.

Citron – Höjer energin och förbättrar minnet. Friskar upp vid mental trötthet och ger ökad koncentrationsförmåga. Doften är fräsch, uppfriskande och renande.

Citrongräs – Ger energi, klarhet och positivitet. Doften är bra vid modfälldhet och dystra tankar. En användbar olja vid irritation, nervös utmattning och morgontrötthet.

Citronmynta – Citronmynta har en upplyftande påverkan och sägs höja energien. Oljan har en stark, frisk och söt myntdoft.

Enbär – Har en uppiggande och stimulerande effekt vid trötthet, stress och spänning. Den skärper koncentrationen och sägs vara bra för viljan och minnet. Doftar barr- och träaktigt.

Energy – En helt ny doft som man får fram om man blandar eukalyptus, svartpeppar och rosmarin. Resultatet blir en olja som är uppfriskande, stärkande, värmande och ökar koncentrationsförmågan.

Eukalyptus – En doft som får en att må gott och bara njuta av den klara doften. Eukalyptus är mycket slemlösande och ökar upp andningskapaciteten. Bra vid förkylning och problem i andningsvägarna.

Eucalyptus/ Litsea Cubeba – Oljan är upplyftande och uppfriskande för sinnet. Bra vid trötthet och lätta depressioner. Sprider en frisk citronliknande doft. Eukalyptus: En doft som får en att må gott. Ökar andningskapaciteten. Bra vid förkylning

Fänkål – En lakritsdoftande olja. Fänkål kan vara kramplösande och passar därför vid rethosta. Gasdrivande och kan lindra magont. Verkar renande på slaggprodukter och hjälper till om man vill gå ner i vikt.

Geranium – En citrus- och rosaktig doft. Lugnande vid stress och oro. Kan påverka psoriasis, eksem, och vid torr/fet hy. Upplyftande och avslappnande.

Grape – En bra olja vid matsmältningsproblem såsom gallbesvär och svag lever. Den passar fet och oren hud och kan stimulera hårväxten. Reglera psykisk  obalans som apati och bitterhet.

Grönmynta – En fräsch grön och söt myntadoft. Den kan vara verksam vid magknip, illamående, gaser, dålig andedräkt samt verka aptitstimulerande. Den är  antiseptisk och kan därför vara bra vid förkylning, feber och influensa. Dess slemlösande effekt som gör att den  kan vara effektiv vid problem med andningsvägarna

Kajaputträd – Oljan lindrar vid muskelvärk, ledvärk och reumatism. Den sägs rena tankarna och vara uppiggande.

Kanelblad – Kaneldoften anses vara stärkande, upplyftande och hjälpsam. Bra vid nedstämdhet och besvikelse. Varm och kryddig god doft.

Kardemumma – Oljan stärker när man känner sig svag fysiskt, lindrar vid muskelvärk och olika spänningar tex. huvudvärk. Kardemumma doftar varmt och kryddigt.

Kaskad – Är en blandning av Eucalyptus, pepparmynta och Lime. Den verkar glädjande och uppfräschande. Mentalt stimulerande. Slemlösande och ökar upp andningsvägarna. Bra vid förkylning och migrän.

Lavendel – Lavendeldoften skänker harmoni och balans. Den är både upplyftande och lugnande. Med sin lugnande påverkan sägs den lindra depressioner, psykisk stress, sömnlöshet och oro.

Litsea Cubeba – Oljan är upplyftande och uppfriskande för sinnet. Bra vid trötthet och lätta depressioner. Sprider en frisk citronliknande doft.

Mandarin – Mandarinoljan har en både lugnande och uppiggande påverkan på sinnet. Oljan är stimulerande vid stress och lesdenhet.

Muskatellsalvia – Oljan stimulerar kreativiteten. Lättar migrän, lugnar oro, nedstämdhet och spänning.

Olibanum – Den fungerar slemlösande och har därmed en lugnande inverkan på andningen. Oljan sägs ha en sammandragande inverkan på huden.

Palmorosgräs – Fräsch och rosendoftande olja med aning äppelton.Palmorosgräs är bra vid huvudvärk och stress då den har en svalkande, lugnande och uppiggande påverkan.

Patchouli – En olja som är bra vid ödem, till exempel svullna ben vid graviditet. Den är avstressande. Vid hudsprickor på fötterna kan den vara effektiv eftersom den är hudstimulerande och sammandragande. Den är effektiv mot fotsvamp. Den sägs även kunna lindra problem såsom eksem.

Pepparmynta – En stark klar mintdoft som får alla att piggna till och känna sig väldigt fräscha. Pepparmynta är mentalt stimulerande och starkt uppiggande. Bra vid migrän och förkylning.

Romersk Kamomill – Är nervstärkande och lugnade på centrala nervsystemet, bra vid sömnproblem, spänningar och oro som är stressrelaterade, PMS-besvär och kolik. Bra mot känslig hy med eksem och psoriasis.

Rosenträ – Hjälper vid lättare depressioner, stresstillstånd, lättare huvudvärk och immunförsvarshöjande. Bra för torr, känslig och mogen hud. Hjälper även vid acnehud.

Rosmarin – Stimulerande olja för hjärnan och nervsystemet. Energigivande och allmänt stärkande för sinnena och minnet. Doften skärper koncentrationen och piggar upp.

Sandelträ – Sandelträ är avslappnande vid stress, irritation, oro och insomningssvårigheter. Oljan påverkarar lugnande på andningen. Doften är söt, varm, mjuk och fyllig trä med inslag av mysk och orientalisk krydda.

Svartpeppar – Oljan från svartpeppar anses ge kraft och värme. Doften är kryddig, varm och frisk.

Tall – En klassisk nordisk doft som de flesta upplever som frisk, renande och stärkande. Bra vid förkylning och andningsbesvär. Är uppiggande och nervstärkande.

Tivoli – Blandning av pepparmynta, citron & svartpeppar. Ökar koncentrationsförmågan. Är uppiggande, slemlösande och sexuellt stimulerande. Bra mot huvudvärk. Citron gör huden ljuskänslig.

Uppiggande – När tröttheten kommer smygande vid olämpligt tillfälle, eller om du ofta känner dig trött och hängig är denna olja räddaren i nöden (blandning av pepparmynta, citron, rosmarin).

Upplyftande olja – Blandning av Ylang-Ylang, grape, pomerans och muskatellsalvia. När du känner dig nere eller då du bara vill släppa taget kring det vardagliga, passar denna euforiska komposition.

Vanilj – Har en söt och varm doft som kan lugna oroliga känslor, lätta på spänningar och frustationer.

Ylang – ylang – En söt, blommig fyllig doft. Lugnande vid stress, frustration och används vid sexuella blockeringar, högt blodtryck och eksem.